Interviu cu asistent universitar Andreea Roşca, de la Centrul de consiliere şi orientare în carieră al Politehnicii din Bucureşti.
Adevărul: Care este reacţia viitorilor studenţi, a studenţilor sau a absolvenţilor atunci când au în faţă mai multe opţiuni? Cum aleg?
Andreea Roşca: La vârsta de 18 ani, când lumea este a ta şi crezi că poţi face totul, ai în general impresia că foarte multe lucruri ţi se potrivesc. Este pentru prima oară când eşti pus în faţa unei decizii importante - alegerea facultăţii.
Cei mai mulţi dintre tinerii din această categorie de vârstă nu iau în calcul toate implicaţiile unei astfel de decizii (de exemplu Facultatea X, mi se potriveşte în mod real? sunt suficient de informat asupra potenţialului meu pentru domeniul X sau Y? m-am informat destul astfel încât să ştiu cu exactitate ceea ce-mi oferă acest program academic? fac faţă? care sunt perspectivele mele de carieră după terminarea acestei facultăţi?). Este important să iei decizia gândind că de ea depinde cariera ta, nu să te mulţumeşti doar că a mai trecut un hop şi ai ajuns la facultate - oricare.
Dacă vorbim de categoria studenţilor şi absolvenţilor, aici lucrurile devin din ce în ce mai serioase. Absolut totul depinde de cum ai luat decizia în etapa anterioară, când te înscrieai la facultate (la care şi de ce?). În general, chiar dacă studenţii constată că nu au luat o decizie bună, că nu le place acea facultate, că nu vor să profeseze în acel domeniu, majoritatea continuă, însă frustraţi, demotivaţi, şi cu un parcurs educaţional destul de anevoios.
Care sunt cele mai mari dileme pe care le au studenţii români când sunt puşi să aleagă o carieră sau alta?
Sunt diferite motive care sunt luate în calcul în alegerea unei cariere, depinde de obiectivul pe care un tânăr îl are la începutul carierei. Pot fi motivaţii foarte concrete, de tip financiar, care