Euro a înregistrat ieri a patra zi consecutivă de creştere la cursul oficial, în timp ce pe piaţa interbancară cotaţiile au revenit peste pragul de 4,26 lei, atingând maximele ultimei săptămâni. Creşterile au avut însă loc pe fondul tranzacţionării unor volume modeste, interesul investitorilor pentru întreaga regiune fiind redus.
BNR a calculat ieri un curs de 4,2596 lei pentru un euro, cu 0,16 bani mai mult decât în ziua anterioară. Dolarul a pierdut însă 3,26 bani, coborând la 3,3519 lei.
"Credem că banca centrală va permite ca leul să se deprecieze în continuare faţă de euro, dar probabil va limita ritmul deprecierii", comentează analiştii ING Bank, care consideră că BNR agreează acum un interval de variaţie pentru curs de 4,2-4,4 lei pentru un euro.
La deschiderea pieţei valutare interbancare euro era tranzacţionat la 4,2570 lei, nivel similar cu cel de la închiderea de marţi. Cotaţiile au urcat în prima parte a zilei până la un maxim de 4,2650 lei pentru un euro, după care s-au stabilizat în apropierea pragului de 4,26 lei/euro.
Pe piaţa monetară dobânzile pentru perioadele foarte scurte au rămas pe palierul de 2%-3% pe an, pe fondul menţinerii unui exces de lichidităţi, cu toate că Ministerul Finanţelor a împrumutat marţi de la bănci un miliard de lei, pentru două săptămâni.
Companiile îşi constituie în această perioadă rezerve pentru plăţile de impozite şi taxe, care trebuie realizate până cel târziu pe 25 iulie. Dealerii consideră că Trezoreria ar putea să încerce să atragă din nou depozite pe perioade scurte de la bănci până pe 25 iulie, pentru a acoperi deficitul de lichidităţi, în aşteptarea intrărilor din plata impozitelor. Reorientarea spre împrumuturile pe termen foarte scurt a venit în condiţiile în care Finanţele au vândut foarte puţine titluri de stat la licitaţiile organizate în ultima lună, în încercarea de a men