Leumi Bank, filiala locală a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare israeliene, a constituit până în prezent provizioane care acoperă circa 9% din soldul creditelor pentru a acoperi potenţiale pierderi din nerambursarea împrumuturilor acordate, spune Laurenţiu Mitrache, preşedintele băncii.
"Din păcate nu există în România un sistem care să permită constrângerea celor care şi-au asumat anumite obligaţii să le şi respecte", spune Mitrache. El dă exemplul unui client din domeniul transporturilor care nu îşi mai plăteşte ratele din rea-voinţă, însă termenul de judecată fixat de instanţă este abia în octombrie.
Încă de anul trecut bancherii se plângeau de mersul foarte lent al proceselor în justiţie, în condiţiile în care contractele de credit nu mai sunt învestite cu titlu executoriu, iar pentru valorizarea garanţiilor trebuie încuviinţarea unui judecător.
Leumi, asemenea multor bănci, şi-a creat departamente specializate pentru gestionarea creditelor cu probleme, cât şi a clienţilor aflaţi în insolvenţă.
Mitrache spune că în cazul băncilor mici, cum este şi Leumi, impactul unui credit cu probleme este mult mai mare, din cauza dimensiunii reduse a bilanţului. El afirmă că Leumi stă mai bine din punctul de vedere al indicatorilor de risc decât media băncilor de aceeaşi talie (cu o cotă de piaţă după active de sub 1%). La nivelul pieţei, provizioanele constituite reprezentau puţin peste 9% din totalul expunerilor băncilor faţă de clienţii din afara sectorul financiar, potrivit datelor BNR pe luna aprilie.
Manfred Rauchwerger, vicepreşedinte senior la Bank Leumi, spune că activitatea băncilor nu ar trebui să fie restructurarea creditelor cu probleme şi refinanţarea clienţilor de la competitori, ci sprijinirea de noi afaceri productive, însă deocamdată lipsesc noile iniţiative economice. "Cred că sunt investitori cu bani, dar încă