Un studiu efectuat acum doi ani, în Franţa, ţară unde rugby-ul este la fel de dezvoltat ca şi fotbalul, arată că numărul accidentelor este mai mare în sportul cu balonul rotund.
Din 179.676 de accidente înregistrate de EPAC (Studiu Permanent asupra Accidentelor din viaţa curentă), 32.007 (17,8%) s-au produs în sport.
Se arată că două din cinci accidente (43%) se produc în disciplinele de echipă şi că ele sunt mai numeroase în cazul bărbaţilor (51%).
Sporturile cu cele mai numeroase accidente, în Franţa, sunt fotbalul (70%), baschetul (10%), rugby-ul (9%), handbalul (7%) şi voleiul (3%), la masculin, respectiv baschetul (31%), handbalul (27%), fotbalul (21%), voleiul (16%) şi rugby-ul (5%).
Legat de rugby, în 2007, înainte de Cupa Mondială, doctorul Jean-Claude Peyrin, preşedintele Comisiei Medicale a Ligii Naţionale de Rugby din Franţa, a răspuns la întrebarea "Este rugby-ul un sport periculos?". Acesta a declarat: "Nu, însă ca în orice alt sport este nevoie de o bună pregătire. Eu am comparat rugby-ul cu schiul pe vremea când am activat la Grenoble. Dacă nu e bine pregătit, schiorul se expune aceloraşi riscuri ca un rugbyst".
Medicul francez s-a referit şi la accidentările din sportul cu balonul oval, mai precis la cele produse în 2006. "Au fost 1.400 de accidentări în Top 14 (n.r. prima ligă din Franţa). Dintre acestea, 60% s-au produs la membrele inferioare, 30-40% la cele superioare şi mai puţin de 10% în zona spatelui. Cele mai puţine au fost leziunile cervicale". Doctorul francez a subliniat, de asemenea, că înaintaşii sunt mai expuşi accidentării pe terenul de rugby decât jucătorii de treisferturi (60% la 40%).
Iată o listă cu accidente mortale produse pe teren, la nivel înalt (majoritatea au fost cauzate de afecţiuni ale inimii):
4 ianuarie 1977. Internaţionalul tunisian Hedi Be