O parte dintre şefii instituţiilor încearcă să-i convingă pe guvernanţi că au nevoie disperată de personalul actual.
Mister total în cazul reducerilor de personal din instituţiile publice. Directorii deconcentratelor susţin că nu ştiu câţi angajaţi vor pleca din direcţiile pe care le conduc, nici de când şi nici criteriile după care se vor ghida atunci când vor fi nevoiţi să selecteze personalul care va rămâne în instituţie.
Un caz ceva mai fericit este Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), unde reducerea de personal va fi de doar 5% faţă de 25%, cum s-a vehiculat pentru celelalte instituţii din subordinea Ministerului Muncii.
„Noi avem 86 de angajaţi şi am înţeles că vor fi disponibilizate 150 de persoane de la ITM-urile din ţară. Asta ar însemna cam 5% de la noi, deci cam patru persoane vor pleca“, spune George Tanasievici, purtător de cuvânt al ITM Iaşi.
Mai puţini şi la Pensii
La polul opus, cu cei mai mulţi disponibilizaţi se află Casa Judeţeană de Pensii (CJP). „Am înţeles că se vor reduce posturile cam cu 25%, iar noi avem 118 salariaţi. Asta ar însemna undeva în jur de 30 de angajaţi care vor trebui să plece, dar nu este nimic oficial. Persoanele care vor rămâne vor fi experţi“, spune Adriana Grecu, director CJP.
„Avem nevoie de oameni“
La disponibilizări se aşteaptă şi Direcţia de Agricultură. Şeful DADR Iaşi susţine că a făcut demersuri la Guvern, dar că explicaţiile sale nu au fost ascultate. „Au fost mai mulţi directori la Bucureşti pentru a le explica că atunci când lucrezi în agricultură trebuie să mergi pe teren, deci este nevoie de oameni. Acum au mai venit şi aceste calamităţi care înseamnă muncă în plus. Una e să vorbeşti ca la televizor şi alta este să fii chiar băgat în seamă. În prezent avem aproape 100 de angajaţi“, spune Cătălin Roşca, director DADR. Unii ieşeni susţin însă că