Indiscutabil un prozator înnăscut şi un reporter de teren frenetic (ca să folosim - fără nuanţa peiorativă care a încărcat mai târziu cuvântul - un termen consacrat în anii '80, când cel despre care vorbim căuta poveşti adevărate şi cu tâlc prin toate văgăunile ţării), Radu Anton Roman a intrat în patrimoniul de valori al românilor datorită ultimei sale preocupări de scrib neobosit, ca autor al celei mai consistente monografii a gastronomiei româneşti.
O scurtă biografie
Veţi fi dorind, poate, să ştiţi cine a fost Radu Anton Roman înainte de a deveni cel pe care îl admirăm astăzi. S-a născut la 19 august 1948, la Făgăraş (judeţul Braşov). A absolvit Liceul "Radu Negru" din oraşul natal şi Facultatea de Ziaristică din Bucureşti. Înainte de sfârşitul neaşteptat al vieţii (la 29 august 2005) lucra la o teză de doctorat cu titlul "Balcanism şi spirit balcanic în filmul şi literatura română". Caracterizat de prieteni drept "entuziast şi risipitor", dotat cu energiile şi pasiunile căutătorilor de comori (culturale şi existenţiale), Radu Anton Roman a avut un parcurs încărcat de provocări şi aventuri, excelând, în stilu-i caracteristic, în meserii şi ocupaţii pe care rareori le practică, într-o viaţă, un singur om. A fost, printre altele, scriitor, jurnalist, om de televiziune, ghid şi translator al echipei oceanologului francez Jacques-Yves Cousteau în expediţiile lui din Delta Dunării. Alături de acesta, Radu şi-a descoperit vocaţia de explorator, pe care a canalizat-o pentru a readuce la viaţă reţete româneşti şi semne antropologice legate de hrană. Cartea lui de bucate şi emisiunea "Bucătăria lui Radu" (cu care ne-a încântat vreme de aproape 7 ani la Pro TV) sunt rezultatele fireşti ale acestei preocupări necontenite de a pune în valoare tradiţia românească. "Îţi dau ciorba, dă-mi eternitatea!", spunea Radu glumind, adăugând