Peste 64 la sută dintre fermierii care au depus cereri pentru schemele de sprijin pe suprafaţă de la APIA anul acesta au utilizat aplicaţia online. Sălajul s-a situat între primele cinci judeţe din ţară la acest capitol.
Anul acesta 24.102 fermieri au depus cereri la Centrul de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Sălaj, pentru a beneficia de măsuri de sprijin financiar pentru suprafeţele pe care le deţin. Potrivit coordonatorului instituţiei, Aurora Sabou, peste 15.600 de cereri au fost depuse cu ajutorul internetului, pe formularul IPA-Online, posibilitatea care a devenit operativă doar în acest an. Astfel, Sălajul s-a situat printre primele cinci judeţe din ţară care au utilizat cu succes aplicaţia electronică.
478 de fermieri verificaţi parcelă cu parcelă
Aurora Sabou a declarat astăzi că a fost solicitat sprijinul financiar pentru o suprafaţă totală de peste 130.225 hectare. Cererile au fost înregistrate în perioada martie-mai a acestui an, iar plăţile trebuie făcute până în 30 iunie anul viitor.
APIA Sălaj a primit sarcina de a controla în teren, parcelă cu parcelă, un număr de 478 de fermieri, eşantionaţi de către instituţia centrală. Verificarea trebuie finalizată până la 30 septembrie.
Pentru a primi ajutorul din fondurile europene şi de la bugetul naţional, un agricultor trebuie să exploateze cel puţin un hectar de teren, iar suprafaţa unei parcele agricole să fie de minim 30 de ari, respectiv de 10 ari în cazul livezilor, viilor, pepinierelor pomicole, viticole, culturilor de hamei etc. Fermierul trebuie să îşi declare, însă, toate parcelele, chiar şi cele mai mici de 30 de ari, indiferent dacă le utilizează sau nu, şi să identifice corect bucata de teren pe hartă.
În situaţia în care eroarea este mai mare de 30 la sută, agricultorul riscă sancţiuni financiare, a precizat Aurora Sabou.