Pentru românii care călătoresc spre Vest, Budapesta reprezintă prima oprire, un simplu oraş de tranzit către o altă destinaţie. Toţi ştiu că este o capitală plină de atracţii turistice, însă foarte puţini se opresc să-o viziteze. Cred că facem o mare greşeală, ar trebui să-i acordăm mai mult de o zi! Merită!
Am să sar peste informaţiile despre istoria oraşului, detalii pe care le găsiţi în orice ghid turistic, şi am să trec la ceea ce ne interesează pe noi cel mai mult, şi anume, mâncarea. În Budapesta sunt destule restaurante unde, pentru o sumă fixă, poţi gusta din toate preparatele pe care ei le oferă. Iar dacă ai alături şi un ghid care te îndeamnă să guşti totul, în special ceea ce tu nu găteşti acasă, atunci ai parte de un festin cu adevărat deosebit. Sfatul nostru: nu refuzaţi Unicum, altfel nu vă veţi putea ridica de la masă.
Să revenim puţin la atracţiile turistice. Budapesta este renumită pentru podurile peste Dunăre ce leagă Pesta de Buda şi Buda Veche, poduri distruse la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, însă refăcute şi redate ungurilor aşa cum au fost la inaugurare. Noi le-am traversat cu maşina, nu faceţi aceeaşi greşeală, vizita- ţi-le la pas, priveliştea este magnifică. E simplu de deosebit cele două oraşe, principale să zicem, în Pesta este Palatul Parlamentului, în Buda Palatul Regal, poate cele mai fotografiate şi vizitate obiective turistice din Budapesta. Sfatul nostru: încercaţi-vă talentul de fotograf noaptea!
Tot din maşină am văzut şi cel mai renumit bulevard al lor, Andrasy, cu fostele reşedinţe ale familiilor aristocrate, dintre care doar una singură nu a fost restaurată. Insist asupra clădirilor şi obiectivelor restaurate, pentru că m-a uimit importanţa pe care ungurii o acordă acestora şi atenţia cu care sunt refăcute (bineînţeles fiind şi influenţată de ceea ce se petrece în Bucureşti). Şi cu