Echipa de ingineri români care lucrează la centrul din Timişoara al gigantului telecom Alcatel Lucent la dezvoltarea tehnologiilor 4G ale companiei a realizat la finele lunii trecute prima conexiune radio între un echipament mobil şi o reţea construite pe baza tehnologiei LTE (Long Term Evolution), care le va permite operatorilor de telefonie să ofere internet mobil la viteze de peste 100 Mbps.
"Începând cu luna martie am lucrat intensiv la dezvoltarea primei platforme LTE din România. După un training de două luni, o echipă de 20 de ingineri de la divizia de telefonie mobilă a reuşit să instaleze prima platformă LTE funcţională din România. Pe această platformă, cu echipamente reale, am realizat prima conexiune radio pe tehnologia LTE, pe data de 28 iunie", a declarat într-un interviu pentru ZF Raoul Ros, directorul general al Alcatel Lucent România.
Unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente şi servicii pentru companiile telecom, cu venituri la nivel global de 15,2 mld. euro în 2009, Alcatel Lucent are în plan extinderea activităţilor de cercetare dezvoltare de la Timişoara, spune Raoul Ros.
Creşterea personalului vine pe fondul implicării mai mari a centrului de la Timişoara în activităţile de cercetare-dezvoltare ale Alcatel Lucent în domeniul 4G (sau LTE). De la începutul anului, numărul de ingineri români care lucrează la dezvoltarea portofoliului de tehnologii 4G sau LTE (Long Term Evolution) a crescut de la 20 la aproape 80, iar ţinta pentru finele anului este ca departamentul să ajungă la 250 de persoane.
"Oamenii din acest centru lucrează în principal la dezvoltarea de software. Ei se concentrează pe cercetare&dezvoltare, lucrează la produsele care se vând pe plan global. Dar, fiind vorba de o tehnologie nouă, atunci când se fac primele implementări, ei oferă servicii de suport. De altfel, oamenii de la Timişoara au fost