Fermierii din zona Salcia Tudor – Gulianca vor să-şi promoveze brânza de oi în toată Europa. Ei îşi vor omologa brandul în această toamnă şi speră să poată concura cu alte produse tradiţionale din Vest. Crescătorii spun că au muncit din greu să îndeplinească standardele Uniunii Europene, dar acum pot produce şi 50 de tone de brânză anual.
Crescătorii de animale din zona Salcia Tudor - Gulianca se mândresc cu brânza de oaie pe care o fac. Mulţi comercianţi vând brânză pe care o recomandă ca fiind de Gulianca, iar autorităţile locale şi asociaţia crescătorilor de animale din zonă au făcut toate demersurile pentru a obţine certificarea internaţională ca produs tradiţional şi protejarea astfel a mărcii.
Secret de fabricaţie: iarba cu ochiul boului
„Este un procedeu lung şi anevoios. A trebuit să ne luptăm pentru a obţine tot ce am obţinut până acum. Putem însă produce cam 40-50 de tone de brânză anual, fapt ce ar permite exploatarea produsului pe pieţele din Uniune", a explicat viceprimarul Stelian Gavrilă, unul dintre susţinătorii proiectului.
Mihai Niţă are 63 de ani şi creşte animale de când se ştie. Odată cu intrarea în Uniunea Europeană şi-a făcut un adevărat laborator de procesare, curat ca o farmacie, în care laptele se transformă în „Brânză de Gulianca". De la cele 600 de oi pe care le are împreună cu familia obţine anual între şase şi şapte tone de brânză.
„Secretul gustului şi al aromei este dat de calitatea ierburilor care cresc în zonă. Plantele pe care le consumă animalele, între care păruşca, ochiul boului, muşeţelul şi căpriţa sunt foate grase. Solul este sărat, dar permite creşterea plantelor care au un gust anume. Au venit oieri de la Jirlău ca să vadă cum stă treaba. Au păscut oile aici şi le-a ieşit brânză de Gulianca. S-au dus înapoi şi le-a ieşit brânză de Jirlău", a explicat, cu haz, Mihai Niţă.
Reţetă tradiţ