Patru alpinişti argeşeni, Teofil Vlad, Alexandru Halibei, Marius Gane şi Camelia Manea au pornit într-o expediţie în Alaska.
Au plecat pe 7 iunie spre lumea gheţurilor şi a zăpezilor veşnice, un loc în care supravieţuirea este pusă sub semnul întrebării chiar şi în cazul unor alpinişti experimentaţi.
Viaţa la minus 50 de grade
Alpiniştii argeşeni îşi deppşesc limitele încă o dată prin această expdiţie, una extreme de periculoasă şi unică. Camelia a coborât de pe munte de două zile, mai exact de pe Vârful McKinley sau Denali, cum mai este denumit („Cel Mare" în limba athabascã), care are o altitudine de 6.194 metri, pe ruta clasică. Condiţiile de viaţă de aici sunt extreme iar temperaturile coboară la minus 50 de grade. "Sunt în Alaska. m-am dat jos de pe McKinley cu degeraturi la piciore, am fost până în nordul extrem, aproape de Cercul Polar...", spune Camelia Manea într-un email transmis la câteva zile după coborârea de pe Mckinley. Muntele nu iartă dacă nu eşti bine "clădit" pentru a-i rezista şi dacă nu-i respecţi regulile. Camellia este un alpinist experimentat, însă experienţa din Alaska nu poate fi comparată cu niciuna dintre experienţele ei de până acum (Elbrus, Mont Blac, Kilimajaro fiind câteva dintre munţii "doborâţi" de ea). "E incredibil cum poţi supravieţui într-o sălbăticie aproape totală, la minus 50 de grade, printre crevaşe imense sau îngropat literalmente în zapadă.", povesteşte alpinista argeşeană experienţa pe care de curând a trăit-o. A dat mâna cu moarte de trei ori, în numai câteva zile, însă a scăpat de furia muntelui cum spune chiar ea. Acolo sus natura se arată temerarilor în toată cruzimea ei. "Am scăpat de furia muntelui, dar era să mă sufoc în zăpadă de 3 ori...", spune alpinista.
Salvamontişti piteşteni în acţiune de salvare în Alaska
Sasha Halibei e