Numarul hotelurilor şi pensiunilor scoase la vânzare a crescut în primul semestru al acestui an cu circa 60% faţă de perioada similară a anului trecut, cele mai multe oferte de vânzare venind din partea proprietarilor de la munte, potrivit unei analize a portalului imobiliar www. imobiliare.ro, care a luat în calcul anunţurile de vânzare postate pe site.
Anul trecut a fost un an dezastruos şi aşa se anunţă şi 2010. Nu sunt turişti, iar pensiunea este pe pierderi. "De bine ce merge pensiunea", m-am hotărât să o vând, aşa cum au făcut mai mult de jumătate din proprietarii de pensiuni din Predeal", a declarat Sorin T., proprietarul unei pensiuni de zece camere, un restaurant, o cramă şi o terasă în Predeal. El spune că dacă la sfârşitul lui 2008 mai veneau turişti, începând cu anul trecut au dispărut de tot turiştii.
Nu doar proprietarii de pensiuni din judeţul Braşov se plâng de lipsa turiştilor, ci şi cei din alte zone ale ţării, care şi-au scos la vânzare pensiunile începând cu anul 2008, când a început să se simtă efectul crizei economice financiare.
Un an a durat până când Dumitru Buşet, care deţine o pensiune în Strehaia, judeţul Mehedinţi, a reuşit să îşi vândă proprietatea. Sub anunţul "vând urgent", Buşet a reuşit să vândă abia spre sfârşitul anului trecut pensiunea cu şapte camere, restaurante, piscină şi discotecă în aer liber scoasă la vânzare în 2008.
"Aveam probleme financiare, iar pensiunea nu mergea, fiind situată undeva între Craiova şi Drobeta-Turnu Severin. Deşi iniţial am cerut 160.000 de euro pe pensiune, am vândut-o cu 60.000 de euro", a spus el.
Mai mulţi proprietari de pensiuni şi hoteluri şi-au scos unităţile de cazare la vânzare pentru a face rost de bani, dar şi pentru că afacerile nu mai sunt profitabile.
"Încercăm din 2007 să vindem hotelul de trei stele Continental din Iaşi. Deşi preţul a scăzut de l