Planul este discutat deocamdată la nivel politic în cadrul alianţei de guvernare, iar, pentru a deveni literă de lege, este obligatoriu ca el să fie asumat de Guvern. Cum se vor raporta Finanţele la măsurile cuprinse în acest plan şi care, la o primă vedere, l-ar lipsi de unele resurse?
Potrivit unei schiţe a planului, o firmă privată care are datorii la stat, poate compensa aceste datorii cu datoriile pe care statul le are către ea - de pildă în privinţa rambursării TVA. Nu există niciun dubiu aici - şi analiştii, şi oamenii de afaceri considerând că aceasta este o măsură cât se poate de bună. Însă există un mare semn de întrebare. Vor accepta Finanţele această măsură, ca şi cea a penalizării statului în cazul în care acesta îşi întârzie plata datoriilor? Analiştii economici Aurelian Dochia şi Dragoş Cabat spun că nu este normal ca Finanţele să-şi conserve veniturile pe seama firmelor private. Cabat este însă sceptic: "Cine penalizează pe cine? Statul se penalizează pe el, iar amenda intră la bugetul de stat? Dacă «amenda» ar intra în contul firmelor sub forma unor compensări de întârziere, atunci da. Am dubii însă că o astfel de măsură va fi aplicată".
Constantin Boromiz, acţionar al companiei Boromir, este categoric: "Dacă suferă resursele statului, nu înseamnă că trebuie să sufere şi firmele. Compensarea datoriilor, dar şi penalizarea statului ar fi o stare de normalitate".
Pentru Mihai Miron, acţionar al Ropharma, mult mai bine ar fi ca statul să-şi plătească toate arieratele către firmele private: " În industria farma am ajuns şi la 300 de zile de întârziere. Un sfert din farmacii sunt în insolvenţă din cauza neplăţii de către stat a datoriilor. În ceea ce priveşte penalizarea statului, ea ar trebui să fie obligatorie pentru că trebuie să existe reciprocitate".
"Până când statul nu o să înţeleagă că economia de piaţă este un joc co