Pentru a achita polița de asigurare a locuinței, românii vor scoate din buzunar 10 sau 20 de euro anual, în funcție de materialul din care este construit imobilul în care locuiesc. Pentru că suma este mai mică decât în cazul unei polițe facultative de asigurare a locuinței și suma primită în cazul unei eventuale daune scade considerabil.
Vor achita o sumă de 20 de euro cei care stau într-un bloc sau casă cu structură de rezistență din beton armat, lemn și cărămidă arsă. În caz de daune, ei vor primi maximum 20.000 de euro.
Cei care însă nu au avut banii necesari să-și construiască o locuință solidă, cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau alte materiale, care nu rezistă în caz de inundații sau cutremur, ca de exemplu paianta, vor plăti 10 euro. Însă și despăgubirea va fi mai mică - până la 10.000 de euro de locuință. Pentru a-ți încasa banii, trebuie să-ți înștiințezi asiguratorul în termen de 60 de zile de la data producerii daunei. În caz contrar, acesta are dreptul să refuze plata oricărei daune.
Cei mai puțin norocoși sunt cei care au case din chirpici și asta pentru că orice ploaie mai puternică ar putea pune grave probleme structurii locuinței. În acest caz și asiguratorii sunt mult mai reticenți în a încheia astfel de polițe tocmai pentru că și riscul de producere a unei daune este mult mai mare. Mai mult, valoarea unei polițe facultative de asigurare a locuinței depinde de zona în care este amplasat imobilul.“În București de exemplu, dacă asigurăm o casă cu 20.000 de euro, clientul plătește o poliță de 30 de euro anual. Dacă aceeași casă este situată în Vrancea, unde există un risc seismic mai mare, atunci și suma plătită de asigurat este mai mare – de 50 de euro”, explică Raluca Clucerescu, broker de asigurări în cadrul firmei Prestige Insurance.
În ceea ce privește daunele asigurate, acestea acoperă riscuri precum inundații,