Cearcănele, o problemă destul de frecventă în domeniul frumuseţii, nu sunt numai un semn de oboseală ori de boală, ci vă pot face chiar să păreţi mai în vârstă decât în realitate. Orice problemă are şi o rezolvare, iar acest lucru este valabil şi în cazul nesuferitelor cearcăne.
O definiţie destul de evazivă a cearcănelor ar fi că acestea sunt zone cu pigmentaţie de culoare închisă, care apar sub ochi. Cu toate că de cele mai multe ori dăm vina pe lipsa de somn, oboseala nu este un factor ce favorizează apariţia acestora. Motivul pentru care lipsa de somn este asociată cu apariţia cearcănelor este faptul că privarea de somn conferă tenului o nuanţă mai palidă decât în mod normal şi face ca ochii să pară mai adânciţi în orbite, lucruri care nu fac decât să accentueze cearcănele care deja există. Potrivit specialiştilor în dermatologie şi cosmetică, întrucât pielea de sub ochi este foarte fină, chiar şi cele mai subţiri vene pot deveni vizibile, creând astfel impresia că zona de sub ochi are o nuanţă mai întunecată decât restul tenului. De asemenea, acumulările de lichid sunt şi ele vizibile, acestea fiind responsabile pentru apariţia pungilor de sub ochi.
Cearcăne şi pungi sub ochi
Cearcănele care înconjoară ochiul ca un semicerc şi uneori întunecă toată porţiunea de sub ochi pot apărea din cauza deranjamentului glandelor cu secreţie internă, din lipsă de somn, din pricina oboselii excesive, a abuzului de alcool sau, pur şi simplu, a unei alimentaţii suculente şi neraţionale. Este posibil, totodată, ca apariţia cearcănelor să fie cauzată şi de o disfuncţie a rinichilor.
Pungile apărute sub ochi sunt tot o problemă de drenaj, care apare de cele mai multe ori odată cu înaintarea în vârstă. Atât pentru cearcăne, cât şi pentru pungi, factori favorizanţi sunt programul insuficient de odihnă sau aportul scăzut de lichide. Pungile de sub