O serie de controale ale inspectorilor sociali, efectuate în 41% dintre primării, au arătat că mii de oameni au încasat ilegal ajutor social. Sursa: ARHIVA EVZ
Aproape 90% dintre vasluienii controlaţi de la începutul anului de inspectorii sociali ai Ministerului Muncii au primit venitul minim garantat acordat de stat, deşi nu aveau dreptul.
Este vorba despre aproape 2.200 de persoane, cel mai mare număr de "săraci ilegali" descoperiţi în ţară, după verificările de până acum, arată un raport al ministerului, prezentat de deputatul PDL Gelu Vişan, în emisiunea "Evenimentele zilei", difuzată de postul B1.
Controalele efectuate din ianuarie şi până pe 2 iulie 2010 arată că, în total, au fost verificate peste 58.000 de dosare ale beneficiarilor de ajutor social din aproximativ 3.200 de primării din ţară, ceea ce înseamnă peste 40% din cele existente.
Până acum, verificările au dus la suspendarea a aproximativ 14.000 de dosare de ajutor social (un sfert din cele luate la puricat), beneficiarilor fiindu-le retrase astfel drepturile.
Moldova, în "top"
După Vaslui, în topul judeţelor cu asistaţi sociali ilegali se află Bacăul, cu aproape 2.000 de cazuri, adică peste 80% din totalul dosarelor controlate, Doljul, cu aproape 1.600 de cazuri şi Prahova, cu cel mai mare procent de beneficiari ilegali descoperiţi, peste 90%, însumând peste 850 de persoane.
În schimb, în Sibiu, dar şi în cele şase sectoare ale Bucureştiului, controalele de până acum - ce au vizat cam un sfert din dosare -, nu au descoperit niciun caz de acordare ilegală a venitului minim garantat. Asta pentru că, susţin specialiştii din domeniu, Capitala a mai fost verificată de-a lungul timpului şi este "prea aproape de centru ca să se facă greşeli".
Foarte puţine dosare cu probleme - sub zece cazuri - au fost găsite şi î