Nuclearelectrica, care deţine 51% din EnergoNuclear, este cea mai importantă "achiziţie" a gigantului energetic
Guvernanţii vor să prelungească etapa de preproiect cu şase luni
Dacă nu sunt de acord investitorii, compania de proiect EnergoNuclear se desfiinţează
Haosul strategiei energetice a României, creat pe de o parte de lipsa fondurilor necesare investiţiilor şi, pe de alta, de inconsecvenţa deciziilor privind acest sector ar putea determina tergiversarea derulării celui mai ambiţios proiect al României de după '89, cel al construirii reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Acum, în apropierea termenului limită de finalizare a etapei de preproiect, timp în care ar fi trebuit să se stabilească dacă se reduce sau nu participaţia Nuclearelectrica în compania EnergoNuclear, guvernanţii iau în calcul prelungirea termenului cu cel puţin şase luni.
"Se aşteaptă o decizie din partea Ministerului Economiei prin care să se numească o comisie care să negocieze cu investitorii această prelungire. Este posibil să se aştepte însă şi înfiinţarea gigantului energetic Electra, din care va face parte şi Nuclearelectrica", au declarat pentru Curierul Naţional surse din domeniul energiei nucleare. Potrivit acestora, în cazul în care, după numirea acestei comisii, se va discuta numai despre prelungirea termenului aferent etapei de preproiect negocierile se vor încheia destul de repede, dar "dacă se iau în calcul şi problemele de fond, precum majorarea capitalului sau diminuarea participaţiei Nuclearelectrica în cadrul companiei de proiect, negocierile pot dura şi 3 sau 4 luni, timp în care EnergoNuclear se dizolvă, conform acordului investitorilor aflat în vigoare".
Dacă ţinem cont de declaraţiile recente făcute de oficialii Ministerului Economiei, care arătau că România nu are suficiente fonduri pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 şi că se i