Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Mureş are deja un deficit de personal de 15%, la care se va mai adăuga încă 10%, cât vrea să restructureze Ministerul Agriculturii.
Asta înseamnă că agenţia este în pericol să se desfiinţeze. În acest moment, la APIA Mureş sunt 102 angajaţi, faţă de 125 cât prevede organigrama. La Târnăveni, de exemplu, sunt doar trei angajaţi, iar fiecare trebuie să gestioneze câte 900 de dosare, de trei ori mai multe decât norma impusă de Uniunea Europeană.
Şi totuşi, Ministerul Agriculturii nu renunţă la restructurări, ceea ce ar însemna că APIA va funcţiona cu un deficit de personal de 25%. Asfel, în judeţul nostru agenţia ar rămâne cu 92 de angajaţi. „Consecinţa ar fi stoparea fondurilor pentru România, a plăţilor directe către fermieri, deoarece nu se respectă cerinţele impuse de UE pentru condiţiile de acreditare", a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din APIA, Radu Ungureanu.
„Moartea" agriculturii
Acest lucru ar avea consecinţe dezastruoase pentru agricultura românească, ţinând cont de faptul că 80% din finanţare vine de la Uniunea Europeană şi doar 20% de la bugetul de stat.
Federaţia Naţională a Sindicatelor APIA a întocmit un memorandum pe care l-a trimis atât Ministerului Agriculturii cât şi Comisiei Europene. „Sperăm ca, la presiunea Comisiei Europene, să se ia toate măsurile necesare, iar guvernanţii să conştientizeze că APIA este o instituţie care aduce bani fermierilor români, este o instituţie formată din profesionişti, e viitorul agriculturii româneşti", a mai spus Radu Ungureanu.