O pacientă din Botoşani, cu diabet şi două infarcturi, a trecut cu bine şi peste intervenţia chirurgicală care tratează cancerul la colon.
„Simţeam că mi se plimbă ceva între apendice şi ficat, ca o minge", îşi aminteşte Elena, în vârstă de 64 de ani. Venise la spital vara trecută pentru o complicaţie a diabetului, aşa că i-a descris medicului senzaţia pe care o avea. „Ia să vedem", i-a răspuns doctorul, palpând zona indicată de Elena. Femeia a făcut o radiografie, a luat antiinflamatorii, dar degeaba. „Mingea" era tot acolo. În scurt timp, a ajuns la un chirurg care a trimis-o să facă altă ecografie şi o tomografie. „În zona «biluţei» se vedeau excrescenţe, formaţiuni tumorale", spune Elena, căreia medicii din Botoşani i-au recomandat să se opereze într-un spital cu condiţii mai bune din Iaşi sau din Cluj.
Zece zile cu apă şi perfuzii
Elena a ajuns la Spitalul Fundeni din Bucureşti şi a început pregătirea pentru operaţie. „Aveţi probleme cu inima. E făcută praf, dar ne străduim să iasă bine", a avertizat-o anestezistul după ce a văzut că Elena făcuse de-a lungul vieţii două infarcturi, unul în urmă cu 12 ani, altul acum 8 ani. Operaţia a durat două ore, iar pe la miezul nopţii Elena s-a trezit. „Mă uitam la o steluţă prin geam, singura care se vedea, pentru că era înnorat, şi mă întrebam unde sunt. Ia să mai stau cu ochii închişi, să văd ce se întâmplă. Oare mor?", îşi aminteşte femeia primele momente de după operaţie. Nu i-a fost prea greu să treacă peste perioada de recuperare, pentru că a fost încurajată mereu de medicul care a operat-o şi care o vizita zilnic.
În primele zece zile de la operaţie, Elena nu a mâncat nimic. Doar apă avea voie să bea. „Pacienţii nu au voie să mănânce până nu au scaun, altfel pot apărea complicaţii, cum ar fi lipirea intestinelor între ele. Perioada aceasta poate dura între trei şi zece