Bancile comerciale ar putea primi in curand unda verde de la banca centrala sa transfere sume consistente catre institutiile-mama, potrivit lui Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale. Masura ar conduce automat la scaderea datoriei externe, care a crescut destul de alert in ultimul timp, stricand imaginea tarii si reducandu-i mult sansele de a atrage noi investitori.
Romania are in prezent o datorie externa de peste 87 de miliarde de euro, circa 80% din PIB-ul estimat. Valoarea include atat datoria sectorului public, cat si pe cea a segmentului privat. Cea mai mare parte a creantei este generata de sistemul privat, in special de impumuturile accesate de banci de la institutiile mama.
Datoria a crescut alert pe fondul crizei, in special din cauza imprumutului de 20 de miliarde de euro contractat de Romania de la institutiile financiare internationale.
In plus, datorii mai vechi ale tarii au fost mentinute artificial, din cauza acordului semnat de cele mai mari 9 banci straine prezente pe piata locala la Viena, la cererea autoritatilor locale, prin care acestea se angajau sa nu isi reduca expunerea pe Romania.
Ca urmare, Romania a capatat in ochii investitorilor straini o imagine tot mai proasta, ceea ce ii anuleaza tot mai multe din sansele de a atrage noi investitii.
In timp ce gandul guvernantilor pare ca sta doar la cum pot face mai multe imprumuturi, adancind si mai mult tara in datorii, BNR s-a decis sa faca marele pas si sa initieze scaderea datoriei externe.
Cum ar putea BNR sa diminueze creantele tarii? Eliberand o parte din sumele pe care bancile sunt obligate in prezent sa le pastreze la banca centrala. "Daca am cobori de la 25% la 20% rezervele minime obligatorii (pentru pasivele in valuta n .r.), atunci bancile nu ar mai pastra o parte din liniile de credit cu bancile mama", a spus joi Isaresc