În România poţi să imporţi şi să foloseşti soia modificată genetic, dar nu poţi să o cultivi
Comisia Europeană propune ca statele membre să decidă singure asupra cultivării OMG pe teritoriile proprii
Olteanu: Folosirea substanţelor contra dăunătorilor scumpesc soia produsă în România, pe când cea modificată este mai ieftină
La 13 iulie, Comisia Europeană a prezentat un pachet de propuneri conform căruia statele membre ale Uniunii vor avea libertatea de a autoriza, restricţiona sau interzice cultivarea pe teritoriul lor a Organismelor Modificate Genetic (OMG). Noua abordare îşi propune să asigure un echilibru corect între menţinerea sistemului comunitar actual de autorizare şi posibilitatea statelor membre de a decide în privinţa cultivării OMG pe teritoriul lor. Propunerea de Recomandare privind coexistenţa culturilor va conferi o mai mare flexibilitate statelor membre, ţinând cont de specificul lor naţional, regional şi local, în momentul adoptării măsurilor de coexistenţă. Regulamentul propus modifică Directiva 2001/18/CE, pentru a permite statelor să restricţioneze sau să interzică prezenţa OMG pe teritoriul naţional. În acest sens, Comisia propune adăugarea unui nou articol, aplicabil tuturor OMG-urilor autorizate spre cultivare în UE. Potrivit acestui articol, statele membre vor avea dreptul să restricţioneze sau să interzică cultivarea OMG-urilor pe o parte sau pe întreg teritoriul lor, fără a face recurs la clauza de salvgardare. Deciziile acestor state nu vor trebui autorizate de Comisie, dar statele respective vor trebui să informeze celelalte state membre şi CE cu o lună înainte de adoptarea acestor măsuri.
Propunerile Comisiei urmează a fi dezbătute de statele membre şi, după caz, vor intra în procesul de legiferare ordinară prin procedura de codecizie a Parlamentului European şi Consiliului UE.
Importăm, da