Legea ANI are şanse să se întoarcă în Parlament după ce preşedintele Băsescu a cerut Curţii Constituţionale să spună dacă adoptarea s-a făcut corect. Din interiorul PDL a apărut şi ideea asumării răspunderii Guvernului pe o nouă lege ANI.
Preşedintele acuză Parlamentul că a încălcat Constituţia atunci când Senatul a decis, în locul Camerei Deputaţilor, asupra prevederilor referitoare la comisiile de cercetare a averilor de pe lângă curţile de apel. Potrivit legii fundamentale, Senatul este Cameră decizională pentru domenii precum: organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de radio şi televiziune, Avocatului Poporului, Guvernului, Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, Consiliului Superior al Magistraturii, instanţelor judecătoreşti, Ministerului Public, Curţii de Conturi, administraţiei publice locale şi Consiliului Legislativ. Pentru celelalte domenii, Senatul este primă Cameră, iar decizia finală aparţine deputaţilor. „Legea privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice (...) a fost adoptată cu încălcarea normelor constituţionale referitoare la procedura de legiferare, şi anume cu nerespectarea competenţelor stabilite pentru cele două Camere", a argumentat Preşedinţia în sesizarea către CCR. Invocând şi regulamentele celor două Camere, în care este reluată şi detaliată „împărţirea" domeniilor, preşedintele atenţionează că activitatea comisiilor de cercetare are implicaţii directe asupra dreptului de proprietate privată al persoanelor, astfel că asupra acestui articol ultimul cuvânt trebuia să-l aibă Camera Deputaţilor, şi nu Senatul.
Conducerea ANI a salutat solicitarea Administraţiei Prezidenţiale, arătând că eliminarea comisiilor de cercetare ar fi creat „premisa unei amnistii asupra averilor obţinute în mod nejustificat". „Este o decizie foarte bună, care ţine de viitorul ANI (...) în contextul în care