Faţă de anul anterior, 900 de cadre didactice se bat pentru 34 de posturi de titular, cea mai mare concurenţă fiind la Psihopedagogie specială, la Religie, Informatică, Geografie şi Matematică
Persoanele interesate de un post în învăţământ au susţinut ieri examenul de titularizare. Concursul s-a desfăşurat la Colegiul Naţional Unirea şi la Liceul teoretic „Aprily Lajos”, evaluarea cunoştinţelor începând la ora 10.00 şi finalizându-se la ora 14.00. Din cei peste 1.100 de candidaţi înscrişi, peste 200 au ales să nu se prezinte la examen. La ieşirea din săli, candidaţii au răsuflat uşuraţi. „A fost uşor, mai ales că s-a repetat subiectul de anul trecut. Gramatica a fost accesibilă. Ce să mai zic, sper să obţin un post educatoare la Făgăraş, dar sunt slabe şanse, că e doar unul singur”, ne spune o candidată din Făgăraş. „N-a fost nici greu, nici uşor - un examen ca toate celelalte. E prima data când îl dau şi sper să obţin un post de educatoare titulară”, ne spune o tânără. „Am dat la istorie şi consider că au fost uşoare întrebările. Acum rămâne să vedem”, ne spune un viitor profesor.
Se ascund de criză în cancelarii
Motivele pentru care au ales o carieră în învăţământ sunt din cele mai diverse. Din păcate, unii aleg o carieră la catedra doar pentru că nu găsesc altceva de muncă. Faptul că anul acesta sunt doar 34 de posturi titularizabile, majoritatea în afara oraşului, îi pune pe gânduri pe concurenţi, care vor refuza postul dacă vor fi nevoiţi să-şi plătească din buzunar transportul.
Pe lângă cele 34 de posturi titularizabile (faţă de 350, câte erau anul trecut), mai sunt însă disponibile 753 de catedre pentru suplinire calificată şi 624 de posturi incomplete.
Trei au copiat
„Examenul s-a desfăşurat în condiţii normale. Incidente nu au fost, doar 3 eliminaţi. Candidaţii s-au prezentat, transferul de subiec