Şase oameni şi-au pierdut viaţa, peste 5.000 de case au fost lovite de blestemul apelor, iar 140 de kilometri de drum sunt avariaţi, potrivit datelor înregistrate de oficialii suceveni.
Evaluare sumbră în urma inundaţiilor. Ultimele date arată că valoarea pagubelor produse de apele revărsate în judeţ se ridică la 65 de milioane de euro. Mai mult, Gheorghe Flutur, şeful Consiliului Judeţean Suceava, a menţionat că pentru refacerea digurilor distruse de ape ar mai fi nevoie de 50 de milioane de euro.
„Dintre cele 130 de case care trebuie construite de la zero, 34 au fost spulberate de ape, iar 96 sunt propuse pentru reconstrucţie pentru că nu se mai poate face nimic cu ele“, a explicat Flutur. Şeful CJ Suceava a mai adăugat că în comuna Dorneşti 22 de case distruse de inundaţii vor fi reconstruite pe acelaşi amplasament.
În urma ploilor din ultima perioadă, au fost inundate 90 de localităţi şi 5.000 de case. Au fost evacuate din calea apelor aproape 2.400 de persoane.
Primarii acuză ignoranţa guvernanţilor
Podurile rupte şi drumurile distruse au făcut imposibil accesul cu maşinile la aproape 1.000 de case. Până în prezent, 98 de poduri au fost luate de ape şi 134 sunt avariate.
Au fost calamitate peste 20.800 de hectare de teren arabil şi păşune. Potrivit edililor, o parte din acest dezastru putea fi evitat dacă ar fi existat baraje şi diguri rezistente. „Din 3 kilometri de dig s-au făcut doar 500 de metri. Digul a fost ridicat în 1998, iar în 2008 a fost distrus în totalitate. Pe aici s-au plimbat atunci miniştri, au venit cu elicopterele, şi-au făcut poze şi duşi au fost. Au făcut promisiuni, iar acum 350 de gospodării sunt în pericol să dispară de pe faţa pământului“, a declarat Vasile Juravle, primarul din Straja.
În alte localităţi malurile rupte în 2008 nu au fost consolidate de aut