Staţiunea Venus este un amestec ciudat de hoteluri foarte elegante şi clădiri lăsate în paragină. În timp ce câteva unităţi de cazare au fost renovate, restul păstrează şi în prezent aspectul posomorât de acum 20 de ani. Sursa: Andreea Dogar
Unele construcţii au fost odată vile cochete, pitite între copaci umbroşi, însă acum sunt apariţii fantomatice de care te apropii cu inima strânsă. Nu pentru că s-ar ascunde cineva acolo - este evident că sunt părăsite - ci pentru că au devenit culcuş pentru câinii din staţiune.
Geamurile sparte, gardurile ruginite, stâlpii de iluminat ciuntiţi şi asfaltul jupuit stau alături de terase agreabile de pe malul unui lac. În parcul de distracţii domnesc aceleaşi tiribombe şi căluşei pestriţi, cunoscuţi din copilărie. Coşurile de gunoi stau adesea pe jumătate goale, în timp ce oamenii aruncă pe lângă ele.
FOTO evz.ro
Staţiunea Venus în imagini
„Sunt la etajul IV. Bateţi şi strigaţi tare”
Un anunţ scris cu pixul pe o hârtie cu pătrăţele ruptă dintr-un caiet de matematică, afişat la intrarea într-un hotel de două stele din staţiune, e poate reprezentativ pentru modul în care continuă să se facă turism în România. „Sunt la etajul IV. Bateţi şi strigaţi tare”, spune mesajul care îi întâmpină pe eventualii turişti în căutare de cazare.
Degradarea a ajuns şi la digurile care se avântă în mare: mai toate sunt crăpate şi au acum un aspect vălurit, de parcă ar fi zgudiuite de un cutremur permanent.
Turismul românesc stă pe diguri mişcătoare
Venus are însă avantajul preţurilor. Pensionarii Elena şi Mihail Mareş au venit din Sibiu pentru o săptămână la mare. Şi-au luat biletele printr-o agenţie de turism încă din aprilie şi au plătit pentru şase zile de cazare, împreună, 400 de lei. A şaptea zi au primit-o gratis.
Mihail spune că e foarte puţ