Doar 6 din cele 14 familii s-au încumetat să se mute în clădirile neterminate. Autorităţile susţin însă că locuinţele sunt în stare bună.
Pentru 14 familii din Târgu Frumos anul 2008 trebuia să însemne începutul unei noi vieţi. Rămaşi fără locuinţe după inundaţiile dezastruoase de atunci, oamenii au sperat să o ia de la capăt în casele construite printr-un program al Guvernului Tăriceanu. În decembrie 2008, atunci când au trebuit să-şi ia în primire casele, oamenii s-au trezit în faţa unei probleme.
Prin actul pe care trebuiau să-l semneze, cele 14 familii aveau scris negru pe alb că noile case întrunesc condiţiile necesare ca să se poată muta imediat în ele.
Cu toate acestea, realitatea din teren era cu totul alta. „Noi am remarcat imediat că aproape jumătate din specificaţiile tehnice ale caselor nu sunt întrunite, cum ar fi izolarea acoperişului. Ni s-a spus că acestea sunt condiţiile şi că, dacă nu ne convine, nu primim nimic. Din cauză că nu aveam unde altundeva să mergem, am zis bogdaproste şi am semnat“, a declarat Mirela Creţu, de 39 de ani.
Fiecare pentru el
Numai 6 famiii din cele 14 afectate de inundaţii s-au mutat în noile locuinţe, în funcţie de posibilităţi. „Eu am avut noroc că tocmai revenisem cu bani de la muncă din Italia chiar înainte de inundaţii. Pentru lucrările care le-am făcut la această locuinţă am cheltuit aproape 25.000 de lei“, a explicat Neculai Liţă, de 30 de ani.
Lucrurile nu au fost la fel de simple penttru familia Creţu. Deoarece nu aveau banii necesari pentru cele mai simple lucrări, oamenii au locuit în chirie un an, timp în care au muncit pe unde au putut pentru copiii lor. „Suntem foarte mândri de Constantin şi Alexandra, care au rezultate din cele mai bune la şcoală. Cum ar fi putut ei să înveţe într-o casă fără lumină?“, se întreabă Mirela Creţu.
Nu au bani să se m