Peste 8 milioane de romani, adica fiecare proprietar de locuinta, trebuie ca in urmatoarele 6 luni sa isi asigure locuintele impotriva dezastrelor. Specialistii explica diferentele intre ofertele celor 13 asiguratori, cum se incheie polita si cum vor fi acordate despagubirile.
Dupa 8 ani de dezbateri, amanari, clarificari si controverse, legea asigurarii obligatorii a locuintei a intrat in vigoare. Incepand de pe 15 iulie, romanii au la dispozitie un termen de 6 luni pentru a contracta o asigurare obligatorie de la unul dintre cei 13 asiguratori membri ai PAID, Pool-ul asigurarii impotriva dezastrelor naturale. Cine nu va incheia o polita poate fi amendat de primarie cu 100 pana la 500 de lei.
Specialistii in asigurari spun ca decizia statului de a-si obliga cetatenii sa se asigure impotriva dezastrelor este normala, avand in vedere ca experienta trecutului arata ca multi dintre romani nu realizeaza pericolul prezentat de cutremure, alunecari de teren si inundatii. Potrivit asiguratorilor, numai inundatiile din aceasta vara, din Moldova, au generat pagube de 600 mil.euro, fiind afectate peste 3.500 de locuinte.
''Daca nu reusim sa educam cu vorba buna, se impune obligativitatea. Este la fel ca asigurarea auto'', explica Ovidiu Demetrescu, managing partner la firma de intermediere in asigurari London Brokers.
Marele castig al acestui program este ca transfera din sarcina statului in sectorul privat presiunea daunelor. Privatul le va gestiona mai eficientOvidiu Demetrescu, managing partner London Brokers
Nu toata lumea este de aceeasi parere. Sunt multi cei care spun ca decizia statului de a-si obliga cetatenii sa plateasca o taxa anuala de risc poate fi asimilata unui impozit.
''Acesti bani se dau pentru ca asa vrea statul. Desi exista grade diferite de risc intre locuinte, statul impune o taxa fixa pentru