Urmare a numărului foarte scăzut de utilizatori, aparatele vor dispărea de pe stradă. Cei care le poarta grija le poartă şi sâmbetele.
Cabinele telefonice amplasate pe străzile municipiului Slobozia sunt adevărate piese de muzeu. Ori de câte ori trec pe lângă ele, locuitorii oraşului le tratează cu indiferenţă. Le mai folosesc ca să se adăpostească în ele atunci când plouă.
Fără telefoane publice
Primele telefoane publice au fost aduse în anul 1997. Până în urmă cu aproape cinci ani, în Slobozia erau amplasate peste 50 de aparate. Pentru că persoanele care le utilizează au început să fie din ce în ce mai puţine, telefoanele publice au început să dispară treptat. În acest moment, mai sunt cel mult 40 de astfel de aparate. Procesul de desfiinţare va continua şi în viitorul apropiat.
„Gradul de utilitate al telefoanelor publice este în continuă scădere. Foarte puţini cetăţeni le mai folosesc. De aceea, vom încerca să renuţăm la ele, pentru că nu sunt rentabile“, spune Dan Apostol (35 ani), unul dintre tehnicienii firmei care are în grijă cabinele telefonice din oraş.
Chiar dacă nu le aşteaptă vremuri bune, telefoanele publice sunt întreţinute lună, de lună. Pe reparaţia aparatelor şi curăţenia din interiorul cabinelor se cheltuie lunar aproximativ 500 de lei.
„Chiar dacă nu mai prezintă interes pentru cetăţeni, noi încercăm să avem grijă de aparatele care au mai rămas pe stradă. Le facem revizia tehnică periodic şi avem un contract cu o firmă care asigură curăţenia în interiorul cabinelor“, adaugă tehnicianul Dan Apostol.
Cum era de aşteptat, nici vânzările cartelelor valorice pentru telefoanele publice nu sunt deloc la acelaşi nivel ca acum câţiva ani. Nici ca preţ, nici ca solicitare. Acum, cartele valorice cu care se poate apela de pe un telefon public se găsesc foarte greu. Pe piaţă, disponibile sunt doar cartel