Licitaţiile de artă constituie în zilele noastre modul ideal de tranzacţionare, la nivel internaţional, a unui obiect de artă. Cum, însă, această metodă are tainele ei şi solicită un grad ridicat de pricepere şi experienţă, este indicat ca, în anumite situaţii, cel care vinde să solicite sfaturile specialiştilor, spre a evita erorile şi a nu rămâne în pagubă. Aceşti profesionişti ai vânzărilor de artă au început să se formeze şi la noi, iar consultarea lor vă va sluji interesele şi vă va călăuzi spre cele mai potrivite case de licitaţii.
Atunci când veţi pune în vânzare un obiect, e util să aveţi în vedere cel puţin trei aspecte. În primul rând - estimarea, care va trebui să fie cât mai apropiată de preţul pieţei. Nu este deloc indicat să supraevaluaţi o operă, căci există riscul ca ea să rămână neadjudecată. O estimare rezonabilă îi poate, în schimb, atrage pe potenţialii cumpărători, incitându-i să intre în jocul licitaţiei şi să pluseze. Cheltuielile de vânzare (comision, taxă de licitaţie) trebuie să fie adaptate obiectului licitat şi să se înscrie în parametrii fixaţi de cutumele internaţionale, adică între 12 şi 20%. La noi, cuantumul comisioanelor, potrivit regulamentelor de funcţionare a celor mai importante instituţii de licitaţii, sunt următoarele:
Goldart: "În situaţia efectuării vânzării, deponentul primeşte din partea Casei de Licitaţie preţul de adjudecare în lei, din care se reţine comisionul de 15,5% (care include TVA).
La Alis, comisioanele sunt stabilite în funcţie de preţul de ajudecare: "La valoarea de adjudecare se adaugă următoarele comisioane (care includ toate taxele): 19,50% pentru fiecare obiect a cărui valoare de adjudecare este inferioară sumei de 10.000 lei (inclusiv); 17,25% pentru fiecare obiect a cărui valoare de adjudecare este cuprinsă între 10.001 şi 50.000 lei (inclusiv); 15,00% pentru fiecare obiect a cărui val