Folosită atât preventiv, cât şi curativ, terapia homeopatică poate da rezultate bune. Succesul acestui tratament depinde însă de unele măsuri pe care trebuie să le respecţi.
Deseori confundată cu terapia pe bază de plante, homeopatia este mult mai mult decât atât. Deşi există controverse legate de eficienţa remediilor homeopatice, această terapie este fundamentată pe numeroase studii medicale. Homeopatia acţionează prin stimularea mecanismelor de apărare a organismului. Unul dintre principiile acestei terapii este cel al similitudinii, care susţine că o substanţă care provoacă unele simptome la o persoană sănătoasă poate atenua aceleaşi simptome la o persoană bolnavă, atunci când aceasta este administrată în doze foarte mici.
Un alt principiu este cel al individualizării, care consideră omul ca un întreg, ţinându-se cont de contextul apariţiei afecţiunii pentru fiecare bolnav, inclusiv de factorii psihici sau emoţionali. Astfel, doi pacienţi cu aceeaşi boală vor primi tratamente diferite, în funcţie de particularităţile fiecăruia. Iată ce trebuie să mai ştii despre homeopatie.
«Cine se poate trata cu ajutorul terapiei?»
De la sugari până la bătrâni, toate categoriile de vârstă pot beneficia de tratamente homeopatice. Avantajul este că astfel de remedii pot fi luate şi de femeile însărcinate şi de cele care alăptează. De asemenea, pot recurge la acest tratament şi persoanele cu alergie la anumite medicamente.
Tratamentul trebuie prescris numai de medicul cu specializare în homeopatie, iar remediile sunt disponibile în unele farmacii.
«Cum se administrează?»
Remediile se găsesc sub formă de granule, tablete sau de soluţii. Granulele nu se ating cu mâna, ci se pun direct sub limbă sau, dacă se administrează bebeluşilor, se diluează cu apă fiartă şi răcită, într-o linguriţă de plastic. Se aşteaptă până ce se topesc în gură, apoi s