35% din fonduri provin de la bugetul de stat, 28% din credite externe şi 15% din fonduri europene
Strategia elaborată de Ministerul Mediului ar putea fi aprobată în câteva săptămâni
În ciuda faptului că inundaţiile lovesc puternic România de câţiva ani, strategia de prevenire a inundaţiilor a fost de-abia acum pusă la punct, dar nu este încă aprobată. Costurile strategiei de prevenire a inundaţiilor se ridică la 12,5 miliarde de euro până în 2035, sumă care va fi finanţată în proporţie de 35% de la bugetul de stat, 28% din credite externe, 15% din fonduri europene şi 22% din alte fonduri, precum cel pentru Mediu şi cel de Dezvoltare, a afirmat ieri în cadrul unei conferinţe Laszlo Borbely, ministrul Mediului.
"Urgentăm finalizarea strategiei pe inundaţii, care a stat şi a «vegetat» la minister câteva luni anul trecut. Este finalizată. După dezbateri, cu consultarea cetăţenilor, ONG-urilor şi a reprezentanţilor mediului academic, este la semnat la ministere. Sper ca în două-trei săptămâni să devină Hotărâre de GGuvern", a mai spus el, citat de NewsIn, precizând că strategia va presupune torenţi, renaturarea Dunării, perdele forestiere, poldere şi lacuri de acumulare.
Nu s-a studiat şi renaturarea Dunării
În ceea ce priveşte renaturarea Dunării, Borbely a precizat că au fost făcute studii, însă "nu s-a pus piciorul în prag" în vederea finalizării lor. "Conform studiilor, 40% dintre incintele care ar fi inundate sunt de slabă calitate şi pot fi inundate fără prea mari probleme", a spus ministrul.
Laszlo Borbely a mai spus că trebuie finalizat cel puţin unul dintre lacurile de acumulare de la Cosmeşti şi Paşcani. "Am vorbit cu ministrul Economiei. Sunt banii necesari, am făcut un calendar şi peste două săptămâni mergem acolo să pornim lucrările", a subliniat demnitarul.
134 milioane lei pentru împă