Statul trebuie să reducă deficitul bugetar - şi în special pe cel al asigurărilor sociale - pentru că altfel riscă să nu se mai poată împrumuta, iar ideea ca banii din rezerva BNR să fie utilizaţi pentru susţinerea cheltuielilor publice este de-a dreptul periculoasă, a fost concluzia unui seminar organizat la BNR, în care guvernatorul Mugur Isărescu aproape a monopolizat discuţiile întinse pe parcursul a trei ore.
Încă de la începutul dezbaterilor guvernatorul a anunţat că tema - "Rezervele valutare şi de aur ale României. Surse şi destinaţii" - a fost aleasă din dorinţa de a avea o analiză pe această temă într-un moment în care "publicul este bombardat cu ştiri dintre cele mai interesante, unele chiar glumeţe" privind fondurile aflate la BNR.
"Scopul cel mai important (al păstrării rezervelor - n. red.) este onorarea plăţilor curente ale statului. Obligaţiile externe ale statului, indiferent cum au apărut ele, nu se plătesc uşor", spune Isărescu. Principalul rol al păstrării rezervelor este de a da credibilitate statului, în privinţa capacităţii de
a-şi rambursa la timp obligaţiile. România are rezerve internaţionale de aproape
32 mld. euro, din care 3,3 mld. euro reprezintă contravaloarea celor 103 tone de aur.
Isărescu spune că statul trebuie să îşi ajusteze cheltuielile, pentru că altfel riscă să nu mai poată să împrumute bani pentru a-şi acoperi deficitul. Anul acesta statul trebuie să împrumute circa 8-9 mld. euro pentru a finanţa cheltuielile, pe fondul scăderii veniturilor încasate prin taxarea unei economii care nu reuşeşte să iasă din recesiune. "Aici, cât se poate împrumuta statul, trebuie să fim întrebaţi şi noi la BNR. Răspunsul este: statul, dacă nu îşi reduce cheltuielile, dacă nu introduce o rigoare în discursul public, se va împrumuta tot mai puţin."
Guvernatorul a remarcat că şi ideea ca BNR să lase mai mult