Asigurătorii sunt pesimişti şi estimează că doar 10% din case ar putea fi asigurate prin poliţe obligatorii până la sfârşitul anului, deşi la mijlocul lui ianuarie 2011 va expira termenul de şase luni în care proprietarii se pot asigura, în caz contrar urmând să fie sancţionaţi.
"Ar fi bine dacă în următoarele şase luni am depăşi nivelul de 10%, adică 800.000-un milion de locuinţe asigurate obligatoriu", a spus ieri Marius Bulugea, preşedintele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), la un eveniment de lansare a asigurărilor obligatorii pentru locuinţe, în cadrul căruia s-au semnat şi primele poliţe. Acestea acoperă doar trei riscuri: cutremurul, alunecările de teren şi inundaţiile. PAID este compania care va emite aceste poliţe.
"Au existat discuţii cu privire la riscul de inundaţii: dacă stai la bloc şi te inundă vecinul de sus, eşti despăgubit de poliţa obligatorie? Răspunsul este «nu». Asigurarea obligatorie acoperă numai riscurile naturale. Sper că populaţia va înţelege că nu este vorba de o taxă, ci de o asigurare socială, pentru a oferi un minim ajutor în caz de dezastru", afirmă Angela Toncescu, preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.
Proprietarii care nu se asigură în următoarele şase luni vor fi amendaţi cu 100-500 de lei de autorităţile locale, adică de primării. Amenda este mai mare decât prima pe care ar trebui să o plătească proprietarul de locuinţă pentru asigurarea obligatorie, de 10 euro pe an în cazul caselor din chirpici sau alte materiale netratate termic sau chimic şi 20 de euro pe an pentru casele cu structură din beton, cărămidă sau lemn.
Circa 65% din cele 8,3 milioane de locuinţe din România se încadrează la categoria cu primă de 20 de euro, iar restul la 10 euro. Despăgubirea maximă la aceste poliţe este de 10.000 de euro, respectiv de 20.000 de euro. Circa 5% din numărul total de locu