Produsele de protecţie solară trebuie să aibă precizate pe etichetă atât SPF, cât şi date despre protecţia împotriva radiaţiilor ultraviolete de tip A, atrag atenţia reprezentanţii Comisiei Europene şi cei ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Comisia Europeană recomandă pentru sezonul estival alegerea produselor cosmetice care au pe etichetă inscripţionări clare privind eficienţa protecţiei solare.
Este contraindicată folosirea unei creme de protecţie solară pe care scrie „ecran solar total“ sau „protecţie 100%“, pentru că aceştia sunt doar nişte termeni care induc în eroare cumpărătorul. „În ciuda unor indicaţii întâlnite frecvent, precum «ecran solar total» şi «protecţie totală», nici un produs de protecţie solară nu poate asigura o protecţie deplină împotriva radiaţiilor ultaviolete (UV). Ar trebui folosiţi termeni standardizaţi (protecţie scăzută, medie, ridicată şi foarte ridicată) alături de tradiţionalii factori de protecţie solară (SPF - sun protection factors), pentru a înlesni orientarea la alegerea produsului de protecţie solară corespunzător“, se arată în recomandarea Comisiei Europene privind produsele de protecţie solară, adoptată în septembrie 2006. Există patru categorii de protecţie: scăzută, medie, ridicată şi foarte ridicată, care corespund unui SPF de 6-10, 15-20-25, 30-50 şi 50+. La acestea se adaugă şi menţionarea factorului minim de protecţie împotriva UVA recomandat.
Sistemul de etichetare, îmbunătăţit
Prin urmare, doar simpla specificare a factorului de protecţie solară (SPF) nu este suficientă pentru siguranţa produsului. SPF se referă doar la protecţia pe care o poate oferi produsul împotriva radiaţiei ultraviolete de tip B (UVB). Consumatorul ar trebui să citească pe etichetă şi informaţii despre protecţia privind radiaţiile ultraviolete de tip A (UVA). Iată de ce, în timp ce radia