Rezerva internationala a a Romaniei, de circa 35 miliarde euro, ne asigura un nivel confortabil de credibilitate in fata institutiilor internationale, motiv pentru care Banca Nationala nu este dispusa sa renunte la acesta in ciuda tuturor dezbaterilor politice in care se sustine ca ea ar putea fi utilizata pentru plata pensiilor sau sustinerea deficitului bugetar.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a sustinut ieri o dezbatere pe tema rezervei internationale pe care tara noastra o are, dorind sa sublinieze ca aceasta este cea care asigura credibilitatea unui stat, iar "ban la ban trage".
Isarescu sustine ca a ales aceasta tema de dezbatere deoarece, in prezent, publicul este bombardat cu stiri dintre cele mai interesante, chiar glumete, despre aceste active strategice ale Romaniei, aflate in administrarea BNR.
“Rezerva reprezinta un factor de credibilitate si este un proverb care spune ca ban la ban trage", a declarat Isarescu. Nivelul rezervei internationale a Romaniei - valuta plus aur - este de 35 miliarde euro, nivel caracterizat de guvernatorul BNR ca fiind unul confortabil.
In ceea ce priveste compozitia rezervei valutare, in mod normal aceasta este pastrata in mare parte in euro, dar si in dolari. "Ponderea in dolari a scazut pentru ca fructificarea rezervei in dolari s-a realizat cu un randament extrem de scazut. Fructificarea ne-a descurajat sa mai pastram rezeva in dolari", a explicat Isarescu.
De fapt, guvernatorul BNR a vrut sa atraga atentia ca desi dezbaterile politice se axeaza pe finantarea pensiilor sau a deficitului din rezerva valutara, acest lucru nu este posibil. “Datoria publica este de 45 miliarde euro si datoria externa este de 87 miliarde euro, in timp ce rezerva internationala este de 35 miliarde euro. In momentul in care rezerva ar scadea foarte mult, am fi obligati sa rambursam mult