Factorii care duc la astfel de decizii sunt mult mai complecşi decât acum 10 ani
Numărul românilor care se sinucid este în uşoară creştere, dar nu cu procente îngrijorătoare însă a crescut simţitor procentul tinerilor care îşi iau viaţa.
Mai citiţi şi:
ANALIZĂ : Ce-i împinge pe tinerii de azi la sinucidere
82% dintre sinucigaşii arădeni sunt bărbaţi necăsătoriţi
„Ar fi nevoie la nivel naţional de un program naţional anti-sinucideri, prin care oamenii care au nevoie de tratament să fie ajutaţi. În prezent, au loc astfel de programe din iniţiative locale ale medicilor psihiatri, dar care nu sunt cunoscute”, a declarat Doina Cosman, preşedinta Alianţei Antisuicid din România. Ea a adăugat că factorii care duc la sinucideri sunt mult mai complecşi decât în trecut.
Mediatizarea sinucigaşilor e mult mai intensă
Preşedinta Alianţei Antisuicid din România susţine că în ultimii ani, rata sinuciderilor la români a rămas constantă, adică între 12 şi 14 % la o sută de mii de români.
„Din rapoartele noastre a reieşit că în 2009 14% dintre 100.000 de români s-au sinucis. Numărul sinucgaşilor nu a crescut prea mult în ultimii ani, dar s-a schimbat proporţia dintre tineri şi bătrâni, în sensul că acum se sinucid mult mai mulţi tineri decât până acum. Mediatizarea cazurilor de sinucigaşi este mult mai intensă”, a declarat Doina Cosman.
La începutul lunii noiembrie, la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” a fost înfiinţată o linie telefonică gratuită-0800.08.01.00, la care răspund non-stop specialişti care acordă asistenţă celor care sună. Până acum, medicii au răspuns la 1.800 de apeluri,venite din toată ţara.
Un astfel de program de consiliere a persoanelor care vor să se sinucidă a fost deschis la începutul lunii noiembrie 2009, la Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alex