LECŢIA DE ECOLOGIE. Trei studenţi de la cea mai cunoscută universitate britanică în domeniul ospitalităţii şi turismului – Oxford Brookes University – îşi petrec vara în Transilvania, unde îi învaţă pe localnici cum să vândă produsele tradiţionale şi să păstreze frumuseţea şi unicitatea locului. Sursa: Oana Dan
Richard Brown, Luciana Jaldin Tharby şi Wiktor Mech locuiesc în această vară la Biertan şi sunt implicaţi în toate activităţile comunităţii, pe o rază de câţiva kilometri, care include mai multe sate din comună, inclusiv Richiş şi Copşa Mare.
Fata dintr-un sat distrus de turism
Luciana are 23 de ani şi provine dintr-un sat de pescari din Spania, acum o populară destinaţie turistică ce oferă pachete all inclusive. Spune că a crescut văzând cum turismul practicat iresponsabil a distrus tradiţia şi zona. „Asta mi-a afectat opiniile despre turism şi modul cum ar trebui să se petreacă lucrurile”. De aceea, venită în România, are păreri ferme despre cum trebuie păstrate frumuseţea locurilor şi arătată străinilor.
„Conservarea tradiţiilor unui loc pentru a atrage capital turistic este cel mai important obiectiv în industria ospitalităţii şi turismului”, explică tânăra, precizând că ideea este să păstrezi unicitatea şi să arăţi asta turiştilor, care sunt dispuşi să dea bani pentru a se bucura de frumuseţea locului. Primul pas însă, crede ea, este educarea localnicilor, care să înveţe să fie mândri de tradiţii şi să nu le dea uitării.
Lecţia dură pe care a învăţat-o la ea acasă o face pe Luciana, o fată brunetă şi zâmbitoare, să devină foarte serioasă când discută despre astfel de lucruri. „Satul meu, în anii ’70 era un sat de pescari, care devenise o destinaţie populară pentru artişti. Din anii ’90 însă locul s-a schimbat total, s-au mutat mulţi englezi acolo şi au deschis baruri, au