Un bărbat păşeşte agale printre maşinile oprite la semafor în intersecţia de la Plaza Romania, în cartierul bucureştean Militari. Tricoul cu dungi colorate, pantalonii albi şi şapca de o nuanţă apropiată nu-i trădează ocupaţia sau intenţiile. Se apropie de o maşină cu geamul coborât, ţinând ceva în braţe. Scutecele alb-roz nu lasă loc de dubiu. Nu e ceva, e cineva: un bebeluş care se agaţă blând de hainele bărbatului cerşetor. Un poliţist rutier traversează intersecţia. Nu-i dă nicio atenţie bărbatului.
Sun la Protecţia Copilului să reclam abuzul asupra celui mic şi, în 30 de minute, în interescţie sosesc o asistentă socială şi doi poliţişti în civil, cu o maşină fără însemnele poliţiei. Îl ridică pe bărbat, care nu opune rezistenţă, şi pleacă.
Aflu că a fost dus la Secţia 22 de Poliţie, de lângă Piaţa Moghioroş. Nici n-ajung bine acolo, că bărbatul este eliberat. E scos prin spate, pentru a mă evita.
Totul se întâmplă în condiţiile în care legea 272/2004, susţinând fără echivoc "interesul superior al copilului", prevede în mod clar pedeapsa cu închisoarea între 2 şi 7 ani pentru adulţii care încurajează sau constrâng minorii să cerşească.
"Cum să pun mâna pe un cerşetor murdar?"
Conducerea secţiei nu vrea să dea declaraţii oficiale, dar doi poliţişti care discută pe scări sunt dornici să comenteze problema cerşetoriei. Unul e chiar şeful de zonă. "Avea vreun handicap fizic omul ăsta pe care l-ai văzut la Plaza? Pentru că dacă avea, nu putem să-i facem nimic, că nu are cum să muncească", prezintă el un potenţial motiv al eliberării. Acelaşi personaj spune că ar fi mult mai bine pentru agenţii de circulaţie dacă cei care vând ziare prin intersecţie - pe care i-a asociat cu cerşetorii - ar purta plăcuţe de înmatriculare, ca maşinile. "Ar deveni participanţi la trafic şi ar putea să fie amendaţi aşa".
"Problema cu cerşetorul mino