Asigurarea locuintelor a devenit obligatorie de 24 de ore, proprietarii avand la dispozitie sase luni pentru a-si asigura locuinta si bunurile impotriva dezastrelor naturale. Valoarea despagubirii este, insa, limitata, asa ca pentru distrugeri mai mari este nevoie de inca o asigurare facultativa si mai scumpa.
Polita obligatorie, care urmeaza sa fie incheiata prin Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), costa 10 sau 20 de euro pe an, in functie de tipul locuintei, spre deosebire de una facultativa care costa peste 100 de euro, dar care acopera mai multe tipuri de riscuri.
Asigurarea obligatorie nu acopera decat trei riscuri: inundatiile, cutremurul si alunecarile de teren, iar valoarea despagubirii este de 10.000, respectiv 20.000 de euro.
Proprietarii de locuinte trebuie sa isi incheie polita obligatorie in urmatoarele sase luni, in caz contrar urmand sa plateasca o amenda intre 100 si 500 de lei, care va fi incasata de primariile localitatilor in care se afla casa.
In total, trebuie asigurate 8,3 milioane de locuinte, pe care legea le imparte in doua categorii. Este vorba de locuintele Tip A, cu structura de rezistenta din beton armat, metal, lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic si locuintele de Tip B, cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic. In a doua categorie se afla si casele de la tara construite din paianta sau chirpici.
Singurii care nu vor putea sa incheie asigurarea obligatorie sunt proprietarii unor locuinte cu bulina rosie.
O asigurare facultativa costa de 10 ori mai mult
In cazul proprietarilor care au deja o asigurare pentru locuinta, legea prevede ca cea obligatorie trebuie facuta la cel