Ministerul Mediului a anunţat disponibilizări în rândul silvicultorilor şi ai angajaţilor de la Ape şi Protecţia Mediului. Potrivit ministrului Laszlo Borbely vor fi desfiinţate, la nivel naţional, 2.439 de posturi. În Sălaj ar fi vorba, teoretic, doar de câteva zeci de posturi, cele mai multe la Romsilva. În practică, se pare că vor fi şi mai puţine.
După angajaţii din administraţia publică, a venit rândul la emoţii şi pentru salariaţii instituţiilor din subordinea Ministerului Mediului şi Pădurilor. Cei mai afectaţi vor fi angajaţii de la Romsilva, care pierd 1.425 de posturi şi încă 105 de la inspectoratele silvice. Dorel Oros, şeful Direcţiei Silvice Sălaj, spune că va fi nevoit să renunţe la aproximativ 72 de posturi din organigramă. Dar asta nu înseamnă că vor fi lăsaţi „pe liber” 72 de oameni, ci maximum 10.
Să se taie, dar să nu se modifice
„În momentul de faţă, Direcţia Silvică are 380 de angajaţi. Dar organigrama noastră are peste 340 de posturi. Aşa că vom reduce posturile din organigramă, fără a fi nevoiţi să apelăm la concedieri masive. Mai trebuie precizat că nu-şi vor pierde locul de muncă inginerii silvici sau pădurarii, urmând să fie făcute disponibilizări în rândul şoferilor şi a personalului necalificat, care se ocupă de curăţenie şi întreţinere ”, explică Oros.
Mai mult, şeful pădurarilor sălăjeni spune că în această perioadă vor fi făcute chiar angajări la direcţie, fiind scoase la concurs patru posturi – inginer silvic, pădurar, economist şi motouneltist. „În domeniul nostru, mobilitatea angajaţilor este destul de accentuată. Avem oameni care pleacă din Direcţie pentru a se angaja la ocoale silvice particulare, aşa că suntem obligaţi să îi înlocuim”, mai spune Dorel Oros.
Concedieri la Ape, numai dacă este musai
Şi şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor, Dumitru Gorgan, încearcă să nu-i dea afară pe oam