Praga este de departe cea mai scumpă capitală est-europeană, dacă este să analizăm preţurile apartamentelor, urmată de Varşovia. Bucureşti şi Budapesta sunt mai ieftine, însă cea mai accesibilă este Sofia.
Preţurile apartamentelor din capitalele statelor din regiune au scăzut considerabil comparativ cu acum doi ani, punctul culminant al bubble-ului de pe piaţa imobiliară. Cu toate acestea, un imobil de două camere are preţuri ce variază între circa 50 şi 150.000 de euro, în funcţie de capitala pe care o alegem. Pentru trei camere, preţurile cresc şi se încadrează între 80 şi 200.000 de euro.
Piaţa imobiliară din Europa Centrală şi de Est este în criză de doi ani şi situaţia nu pare a se îmbunătăţi simţitor. Cu toate acestea, preţurile sunt în continuare ridicate, deşi cumpărătorii sunt rari şi nehotărâţi.
În urmă cu câţiva ani toată lumea se înghesuia să cumpere, preţurile creşteau de la o zi la alta şi nimic nu părea că va opri piaţa să se dezvolte. Constructorii ridicau blocuri peste noapte, pe care se aşteptau să le vândă sau să le închirieze peste zi. În 2008 a izbucnit criza imobiliară în Statele Unite, care s-a extins rapid în Europa de Vest şi apoi şi-a continuat drumul către Est.
Acum nimeni nu mai construieşte, pentru că se chinuie să vândă ce au ridicat anterior. Cumpărătorii sunt permanent în expectativă, pentru că sunt convinşi că preţurile mai pot scădea.
Sofia este cea mai ieftină capitală din regiune
În Praga, un apartament cu două camere, cu o suprafaţă de 45 de metri pătraţi, situat într-o zonă semicentrală costă 147.000 de euro, de circa trei ori mai mult decât în Bucureşti, Budapesta sau Sofia, unde pentru un preţ de aproximativ 50.000 de euro poţi beneficia de o suprafaţă mai mare.
Astfel, în capitala Bulgariei, Sofia, apartamentele de două camere au în medie suprafeţe de peste 70 de metri pătraţ