Ca peste tot în Moldova, şi în Vaslui există numeroase lăcaşe de cult, cu o tradiţie bogată şi pline de comori.
Mănăstirea Floreşti este una dintre cele mai impozante monumente din eparhia Huşilor, construit în secolele XVI-XIX, în stil romantic. Mănăstirea deţine icoana făcătoare de minuni adusă aici de Mitropolitul Veniamin Costachi, în 1805, pictată de un necunoscut în secolul XVIII. A fost impodobită cu aur şi argint de Doamna Ecaterina, soţia lui Constantin Vodă Mavrocordat, în 1749. Ansamblul Mănăstirii Floreşti se află în partea de vest a judeţului, la 25 de kilometri de Vaslui.
Moaşte de sfinţi la Moreni
Mănăstira Moreni este un alt aşezământ monahal amintit încă din secolul al XVI-lea, ca schit, în timpul domniei lui Petru Rareş. Desfiinţat de comunişti în 1958, schitul a renăscut şi a înflorit ca mănăstire după 1990. Atunci s-au construit biserica-paraclis, turnul-clopotniţă, chilii, ateliere de pictură, croitorie, tricotaje şi broderie liturgică, muzeul de artă religioasă, precum şi o bibliotecă de carte rară. Mănăstirea se află la 10 kilometri de Vaslui şi adăposteşte moaştele sfinţilor Tarahie, Prov şi Andronic, aduse de la Ierusalim.
Situata la 13 kilometri de comuna Zorleni, Mănăstirea Bujoreni a fost întemeiată la mijlocul secolului al XVI-lea. Schitul de călugări, aşezat într-un loc izolat, s-a numit prima dată Măgaru, iar pentru scurt timp Murgeni. Din documente reiese că lăcaşul de cult a fost fondat de familia Bujoreanu, în anul 1606, în timpul domniei lui Ieremia Movila.
Movila lui Burcel aşteaptă turiştii
Aflată la 25 de kilometri de Vaslui, între comunele Micleşti şi Codăeşti, Movila lui Burcel este un alt loc de încărcat de istorie, legat de bătălia de la Vaslui din 1475. Denumirea a fost luată de la Purcel, personaj legendar din povestirile lui Ion Neculce. Vasile Alecsandri est