Romanii au ramas traditionali in ceea ce priveste efectuarea platilor facturilor, 77 la suta din ei preferand sa mearga direct la ghiseul furnizorului, potrivit unui studiu al firmei de cercetare de piata GfK.
De asemenea, 39 la suta din respondenti au declarat ca platesc facturile la posta, iar 25 la suta la casieriile bancilor, potrivit studiului GfK, remis Ziare.com.
Doar 5% dintre cei care se ocupa de plata facturilor in familie folosesc ATM-urile bancare pentru plati, iar 2% folosesc serviciile de Internet banking. Unsprezece la suta dintre respondenti folosesc plata prin serviciile disponibile in magazine sau benzinarii.
Pentru plata utilitatilor, romanii prefera metoda mergerii la ghiseul furnizorului, mai mult de jumatate in cazul platilor facturilor pentru apa si 40 - 45 la suta in cazul celor care platesc facturile de gaze, electricitate sau salubritate.
Dintre cei care platesc facturi pentru servicii de telecomunicatii in gospodarie (Internet, televiziune, telefonie fixa) 34% obisnuiesc sa plateasca toate aceste servicii deodata. Acestia prefera sa mearga direct la ghiseul furnizorului (66%), la posta (18%) sau la casieriile bancilor (10%).
Factura pentru telefonia mobila este si ea platita in procent foarte mare la ghiseul furnizorului (55%), la banca (18%) sau in magazine si benzinarii (11%).
O gospodarie cheltuie in medie 340 lei pe luna pentru plata utilitatilor si serviciilor de telefonie fixa, Internet si televiziune. Sume mai mari sunt cheltuite in Bucuresti, unde media este in jur de 370 de lei, in timp ce in Moldova si Oltenia sunt cheltuite sume considerabil mai mici - o medie de 270 de lei in Moldova si 255 de lei in Oltenia.
La acestia se mai adauga aproximativ 61 de lei pentru plata telefonului mobil la fiecare membru al familiei care utilizeaza acest serviciu.