În cazul celor care au pielea albă, o serie de alimente accelerează procesul de bronzare, în timp ce persoanelor care au dobândit deja un aspect arămiu al pielii, le sunt de un real folos pentru a-şi menţine bronzul.
Alimentele bogate în carotenoizi (compuşi naturali care se găsesc în fructe şi în legume) şi în vitamine sunt cele care stimulează sinteza melaninei, pigmentul care dă culoare pielii şi care, în acelaşi timp, protejează epiderma de efectele nocive ale razelor ultraviolete.
Conform cercetătorilor de la Institutul Naţional Francez pentru Sănătate şi Cercetare Medicală, consumul de caroten creşte cu aproximativ 30 la sută sinteza melaninei. În acelaşi timp, carotenoizii au şi proprietăţi antioxidante, ceea ce înseamnă că protejează pielea de efectul radicalilor liberi, care favorizează îmbătrânirea cutanată. De asemenea, betacarotenul (precursor al vitaminei A) previne colagenoza, boală cronică inflamatorie a ţesutului conjunctiv care afectează structura pielii.
Pe de altă parte, vitamina A previne apariţia cancerului cutanat şi contribuie la înnoirea celulelor pielii. Cele mai bune surse de vitamina A sunt morcovii, salata verde, varza, ardeiul gras roşu, caisele, porumbul, piersicile, dar şi untul, ouăle şi laptele.
Seleniul previne arsurile
Oligoelement care se găseşte în carne, în fructe de mare, în legume şi în brânză, seleniul previne arsurile solare, stimulează procesul de bronzare şi încetineşte îmbătrânirea pielii, prin combaterea radicalilor liberi. Este recomandat aportul zilnic a 50 g pe zi, care poate fi asigurat prin consumul a minimum 200 g de legume.
Caisele şi piersicile intensifică procesul de colorare a pielii.
Nu face exces de vitamina C!
Vitamina E (care se găseşte în nuci, în germeni de cereale, în legume verzi, gălbenuş de ouă şi unt) previne îmbătrânirea celulară şi creşte toleranţ