Pentru a acoperi deficitul bugetului de asigurări de stat, România ar avea nevoie de o sumă echivalentă cu aurul pe care BNR îl are în vistierie. Sursa: AGERPRES
Dacă ar fi nevoită să acopere deficitul bugetului de asigurări sociale de stat, Banca Naţională a României (BNR) şi-ar cheltui echivalentul rezervei de aur într-un singur an, a declarat, ieri, guvernatorul Mugur Isărescu.
Potrivit oficialului, scăderea rezervelor internaţionale ar face ca statul să nu se mai poată împrumuta pentru a acoperi toate deficitele pe care le avem.
"Dacă nu corectezi acest deficit structural, va trebui să plăteşti în fiecare an 4-5 miliarde de euro, pentru că va creşte. Rezerva de aur ar ajunge un singur an", a precizat Isărescu.
Cu toate acestea, rezervele de aur nu pot fi vândute, afirmă analistul economic Dragoş Cabat. "Guvernatorul a vrut doar să dea un exemplu pentru a arăta cât de mare este deficitul la ora actuală", ne-a declarat analistul.
BNR nu poate finanţa deficitul bugetar
"Mulţi s-au bătut în piept că suntem membri ai Uniunii Europene, dar aceştia nu ştiu ce obligaţii avem", a afirmat guvernatorul BNR. Ele se referă la faptul că, potrivit Tratatului UE, banca centrală nu poate finanţa deficitul public. Interdicţia este inclusă şi în articolul 7 din Legea privind statutul BNR.
"Partidele politice să-şi ia consilieri juridici, noi la BNR avem, şi bineînţeles un consilier financiar sau cel puţin un consilier de aritmetică", spunea şeful BNR. El găseşte ciudat faptul că finanţarea deficitului din rezervele valutare este propusă şi de anumiţi parlamentari.
Şi alţi analişti economici şi-au exprimat nemulţumirea faţă de gestionarea acestei crize, referindu-se la faptul că, pentru toate "experimentele eşuate" ale guvernului, banca naţională trebuie să intervină pentru a îndrepta greşe