Balcicul este românesc! Paul Miracovici a spus-o întregii lumi aşa cum s-a priceput mai bine, în 1937, când a desenat o serie de afişe pentru ONT. Au fost apoi ani în care BALCIC ROUMANIE era de ascuns. Acum, bulgarii povestesc puţin despre istoria românească a Balcicului, chiar şi în incinta Palatului Regal, dar românii sunt bine primiţi acolo, şi pe fostul domeniu regal, şi prin salba de cârciumioare unde meniurile sunt deja şi în limba română.
Afişul lui Miracovici "UN COIN D'ORIENT BALCIC ROUMANIE", pereche cu un altul în germană care face reclamă la plajele de la Marea Neagră, este licitat la Artmark. Printurile au fost conservate bine, chiar dacă unul dintre recenţii posesori s-a grăbit să testeze metode de restaurare neprofesioniste. Cu rame albe, alese de custozii Artmark, cele două afişe istorice ar fi stat bine la licitaţia... Christie's de la New York, Print and multiples, pe 21 iulie.
Licitaţia americană (http://www.christies.com/calendar/?CIDâ5447010009101) se va deschide cu trei gravuri Durer, accesibile oricui de pe planeta arte: sunt evaluate între 600 şi 12.000 de dolari. În catalog mai sunt Joan Miro, Picasso - 16 lucrări, Rembrandt - 13 lucrări, Warhol, Matisse, Toulouse-Lautrec, Dubuffet, Giacometti, Magritte etc., dar fără Dali!
Miracovici nu ajunge la New York, ci doar la Constanţa şi apoi la Mamaia, unde Artmark ţine licitaţia de orientalism. Până acum, Autostrada Soarelui nu a mai cunoscut aşa plimbare de opere de artă şi nici Mamaia nu s-a apropiast cât de cât de celebritatea culturală a Balcicului... Vânzările se vor face masiv la telefon, cel mai probabil, iar banii adunaţi prin porturile şi pe plajele litorale se vor rula şi sub ciocănelul care atribuie lucrările acestei licitaţii cochete. Se licitează printre altele o lucrare mică a Magdalenei Rădulescu, "Vânzătorul de covoare", care are pe spate mai multe trimiteri şi