Şeful Executivului a anunţat, ieri, că din toamnă va uşura firmele de birul pe venituri, introdus în mai 2009, şi că va menţine cota unică de 16%. Premierul Emil Boc nu a precizat o dată sigură pentru anularea impozitului minim. Ministrul Adrian Videanu a spus că ar fi vorba despre „1 octombrie sau 1 noiembrie”.
Presaţi de mediul de afaceri, guvernanţii au promis din nou, ieri, că vor corecta cea mai mare eroare fiscală a anului trecut, aşa cum a fost catalogată de antreprenori, dar şi de experţii financiari.
Mai citiţi şi:
Emil Boc: Pagubele produse de inundaţii ajung la sute de milioane de euro
Boc: Nu discutăm acum despre un nou împrumut extern
Chiar premierul Emil Boc a recunoscut, indirect, că angajamentul a fost anunţat în urmă cu mai multă vreme. „Se elimină impozitul minim începând cu această toamnă. Am apreciat şi am spus demult că acest impozit minim şi-a produs efectul pe care l-am dorit şi în această toamnă va fi eliminat", a anunţat şeful Executivului la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor din România.
Dar de ce nu a fost eliminat până acum dacă acesta şi-a produs efectul? Răspunsul - neasumat oficial de autorităţi - este că foamea de bani la buget a dus la păstrarea acestei „anomalii" fiscale. Până acum, impozitul minim a adus 1,1 miliarde de lei în vistieria statului (aproximativ 262 de milioane de euro). În plus, statul mai are de recuperat şi diferenţa până la suma totală declarată de firmele româneşti, de 1,48 miliarde de lei (354 milioane de euro), potrivit datelor ANAF.
Cu ce va fi înlocuit
Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, declara la sfârşitul lunii iunie că toată lumea, inclusiv Guvernul, îşi doreşte eliminarea impozitului minim, dar deocamdată nu există o soluţie pentru înlocuirea lui. Vlădescu a precizat că veniturile din acest impozit sunt deja incluse în calculul deficitului bugetar de 6,