Clădirea Ambasadei Republicii Polone la Bucureşti, de pe Aleea Alexandru numărul 23, este un palat cochet, dintr-o zonă care a fost preferată încă de la începutul secolului trecut de bogătaşi sau misiuni diplomatice. Ajungi la ea după ce treci de fosta reşedinţă a milionarului Max Auschnitt, din care acum se răspândeşte mirosul brânzei lui Gigi Becali. Puţini dintre cei care trec pe lângă clădirea albă ştiu că în aceasta s-au pus la cale conspiraţii sau au fost făcute crime, fapte care o fac una dintre cele mai interesante clădiri din capitala României.
După primul război mondial, Polonia a renăscut ca stat şi a stabilit relaţii diplomatice cu România. Sediul legaţiei a fost stabilit pe Aleea Alexandru numărul 25.
Fondatorul Poloniei moderne, mareşalul Jozef Pilsudski, a locuit în timpul ultimelor două vizite ale sale în România în palatul legaţiei. Coincidenţă, în ambele dăţi s-a îmbolnăvit. La 12 octombrie 1931 a sosit la Bucureşti. Mareşalul era hotărât ca pe lângă a purta discuţii politice cu cei care guvernau România să se şi relaxeze pe litoralul Mării Negre, la Techirghiol. Acolo, la 17 octombrie, s-a trezit cu febră mare şi dureri. Făcuse pneumonie. A fost adus în secret la Bucureşti, autorităţile române şi poloneze păstrând discreţie asupra bolii lui Pilsudski. Nu a putut să părăsească legaţia până la 28 octombrie. În timpul convalescenţei, se odihnea pe un fotoliu care i-a plăcut aşa de tare, încât l-a luat cu el la Varşovia. Boala contactată în România i-a afectat serios sănătatea şi i-a grăbit moartea, survenită la 12 mai 1935. Înainte să închidă ochii definitiv, mareşalul, slăbit de boală, stătea ore în şir pe acelaşi fotoliu adus de la Bucureşti, despre care credea că îi poartă noroc.
Ultima ieşire din Polonia a lui Pilsudski a fost tot la Bucureşti, între 13 şi 20 martie 1932. A purtat la sediul legaţiei discuţii cu Re