Romania pierde tot mai mult teren in fata altor tari din regiune care ori au fost mai putin afectate de criza, ori reusesc sa o gestioneze mai bine. In timp ce in Polonia “merge bine in toate domeniile”, in Romania oportunitatile care sa reprezinte interes pentru fondurile de investitii sunt din ce in ce mai putine, crede Leo Gherghina, partener in cadrul SGAM Eastern Europe, fondul privat de investitii al Societe Generale Asset Management.
“Bani avem, interes este”, spune cu fermitate Leo Gherghina, cel care in urma cu 7 luni a batut palma cu actionarii MedLife - familia Marcu si divizia de investitii a Bancii Mondiale, IFC – pentru a prelua un pachet de 36,25% din actiunile operatorului de servicii medicale private, intr-o tranzactie evaluata la 20 de milioane de euro.
Dupa intrarea in actionariatul MedLife, Gherghina a anuntat ca are in derulare alte trei dealuri, dar ca nu stie cand se vor finaliza discutiile. Unul dintre dealuri s-a concretizat deja prin achizitionarea de catre MedLife, cu sprijinul SGAM, a Policlinicii de Diagnostic Rapid din Brasov, pentru care s-au platit 3 milioane de euro.
Cat despre celelalte dealuri, Gherghina nu da prea multe detalii; spune doar ca pot fi incheiate numai de SGAM ori impreuna cu MedLife. “Avem un interes crescut in domeniul serviciilor medicale private pentru ca sectorul de stat se duce in jos”, afirma partenerul, pentru care “interesante” sunt doar business-urile care au un flux de numerar “sanatos”.
Iar din acest punct de vedere, tot mai multe afaceri din Romania, mai ales cele care nu au sprijinul companiei-mama, au probleme, astfel incat tintele atractive pentru investitorii straini – in speta fondurile de investitii – devin tot mai putine. “Noi avem bani, pentru ca suntem un fond regional, insa nu prea sunt oportunitati interesante in Romania, suntem foarte selectivi”, puncteaza reprezent