Tânărul a luat Premiul Asociaţiei Editurilor şi Publicaţiilor Literare din România pentru debut. A abordat toate genurile: poezie, proză şi teatru.
Prima poezie a publicat-o când era în clasa a X-a. „Am început să scriu din nevoia de a-mi explica lumea. Influenţa lecturilor a fost definitorie. Pe lângă acţiunea cărţii urmăream întotdeauna şi maniera de scriere. Prima mea poezie a fost filosofică, abstractă“, îşi aminteşte Lucian.
Prietenii, familia, experienţa dobândită în cenaclurile de la Casa Pogor şi Casa Dosoftei şi neliniştea interioară l-au determinat să continue să scrie.
Îndrumat de Emil Iordache
„Cenaclul Outopos a fost baza reală de plecare, motorul care merge şi acum. Acolo am încercat să schimbăm paradigma literară, acolo am căpătat încredere în noi, de acolo s-au deschis noi orizonturi pentru fiecare“, susţine scriitorul.
Lucian a început să frecventeze şi Cenaclul Junimea, condus de profesorul Emil Iordache. „Am învăţat lucrurile ascunse ale literaturii şi cât de mult înseamnă să ai răbdare când scrii, putere de a te cenzura şi de a tăia din text“, povesteşte poetul.
Premii importante în poezie
În 1999 a câştigat Premiul Asociaţiei Editurilor şi Publicaţiilor Literare din România, pentru debut, Concursul Naţional de Creaţie Literară „Vasile Voiculescu“ şi premiul Editurii „Convorbiri Literare“ la Festivalul Naţional de Poezie. „Datorită premiului de la «Convorbiri Literare»
mi-am scos cartea Ochiul Irod“, explică ieşeanul.Iniţial, scriitorul dorea să-şi intituleze cartea „Amintiri dintr-un bordel bizantin“, dar titlul nu i-a fost acceptat.
„Cuvântul bordel deranja încă în 1999. Am stat pînă noaptea târziu la discuţii cu domnul Emil Iordache căutând mai multe variante de titluri. Aşa am ajuns la o expresie dintr-o poezie“, mai spune LucianPentru premiul de debut al